
VIPP
Erhvervslivets Kulturpris 2025
VIPP
Vipp er nomineret til Erhvervslivets Kulturpris 2025
Læs interviewet med founder Jette Egelund
Hvilken rolle spiller kunsten i jeres virksomhed?
Min far som grundlagde Vipp i 1939 havde en kunstnerisk sjæl. På hans kontor ved siden af metalvarefabrikken, som lå i mit barndomshjems baghave i Randers, hang der er stort maleri, som var modtaget i betaling for nogle spande. Han var metaldrejer om dagen, men om aftenen underviste han i klassisk dans, hvorfor der altid var klassisk musik på grammofonen. Så interessen for måde kunst og musik har jeg fået ind fra barnsben.
Vipp blendede for alvor sammen med kunsten i 2005, hvor vi inviterede en lang række kunstnere til at udsmykke spanden, som blev solgt på en stor velgørenhedsauktion i New York. Mere end 150 kunstnere har brugt spanden som kanvas herunder Ron Arad, Phillipe Stark, Damien Hirst, Christian Lacroix og Inga Sempé.
I dag spiller kunsten en afgørende rolle i udsmykningen af vores hovedkontor og i vores guesthouses, som tæller 10 destinationer rundt omkring i verden. Fx har Mathias Malling Mortensen malet en stor gavl i vores baggård. Man kunne lave tankeeksperimentet – ’tænk hvis vi fjernede kunsten fra disse spaces’ - resultatet ville blive meget åndsforladt. At væve Vipps produkter sammen med kunst i unikke arkitektursettings skaber nogle levende rum, der inviterer på en oplevelse.
Hvilken rolle spiller kunsten for dig som leder/ejer?
Jeg er så heldig at omgive mig med mange former for kunst både i traditionel forstand med kunst integreret på Vipps hovedkontor og i vores guesthouses. Men også i bredere forstand, da arkitektur og transformation af bygninger kan betragtes som en form for kunst. I en mere flygtig forstand er jeg tæt på musik gennem min mand som ejer Mogens Dahl Koncertsal og gennem Vipps samarbejde med mange kokke i vores køkkener blendes vi også ind i den gastronomiske kunstform. Så det er kunst, der taler til alle sanserne.
Vipp er stadig familieejet og ejerformen betyder, at vi kan tænke lidt mere langsigtet ifht. investeringer i kunst. En kapitalfond havde måske ikke sagt ja til samme omfang af kunstinvesteringer som jo ikke er en nødvendighed for at drive forretning men tværtimod ren flødeskum. Men der er ingen tvivl om at kunsten giver en værdi, både æstetisk, symbolsk og åndeligt for hele virksomheden.
Hvad er dit råd til andre, der vil gøre kunsten til en del af deres virksomhed?
Det er en passion, der skal drive værket. En oprigtig interesse vil betyde, at det væver sig naturligt ind i de fysiske rammer.
Hvorfor har du netop valgt at blive fotograferet foran værket af Olaf Breunin?
Værket af Olaf Breuning købte jeg for et par år siden hos galleri Nils Stærk. Det fangede straks min opmærksomhed, da det minder mig om den udvikling Vipp har gennemgået de sidste 25 år. Siden jeg overtog Vipp i 1990 efter min fars død har virksomheden virkelig slået en kolbøtte. Det hænger unægtelig sammen med min personlige rejse, hvor jeg efter en skilsmisse og tabet af min far rykkede tilbage i mit barndomshjem, hvor jeg i baghavens metalværksted lærte at producere den skraldespand jeg havde arvet efter min far. Dengang havde Vipp én medarbejder ud over mig. Mine børn blev hurtigt en del af virksomheden og med deres ekspertise indenfor branding og grafisk design er vi vokset fra én skraldespand til et fuldt designunivers med 60 ansatte ombord. Værket står her på vores hovedkontor og er et symbol for hele holdet. på hvordan livet tager sine sving.
VIPP
VIPP er en ikonisk dansk designvirksomhed, der er kendt for sine højkvalitetsprodukter til hjemmet og interiør. Virksomheden blev grundlagt i 1939 og har rødder i funktionelt og tidløst design med fokus på både æstetik og funktionalitet. VIPP startede med én enkelt produktkategori, en pedalspand, men har siden udvidet til at omfatte en bred vifte af designobjekter og boligindretning.