NOVO NORDISK

Erhvervslivets Kulturpris 2025

NOVO NORDISK

Novo Nordisk er blandt de nominerede virksomheder til Erhvervslivets Kulturpris 2025. Her står deres Corporate Art Historian, Helle Ryberg, foran værkerne Within the Landscape #19 fra 2013 af Astrid Kruse Jensen.

Læs interviewet med Corporate Art Historian Helle Ryberg

Hvilken rolle spiller kunsten i din virksomhed?

I Novo Nordisk har vi en tradition for at omgive os med kunst. Det er vores tidligere direktør Mads Øvlisen, som var den første til at bruge kunsten aktivt som et ledelsesværktøj i Novo Nordisk. Gennem kunsten udtrykte han sit ønske om, at skabe en virksomhed, hvor den kritiske dialog kan folde sig ud, og hvor vi kan tænke anderledes sammen. Vi ønsker, at kunsten skal udvide vores horisont og medvirke til at skabe et miljø, som opmuntrer til nytænkning.

I dag fortsætter kunsten med at være en vigtig del af vores identitet – både visuelt og værdimæssigt. Vi har en kunstsamling, som eksisterer for medarbejderne, og som bevidst er placeret lige midt i deres dagligdag. Det betyder meget for Novo Nordisk, at medarbejderne trives i et inspirerende miljø, og det mener vi, at kunsten kan være med til at understøtte. Kunsten er med dens innovation og kreativitet en nødvendighed hos os.

Hvilken rolle spiller kunsten for dig som intern kurator?

Jeg er ansat i Novo Nordisk som daglig ansvarlig for vores kunstsamling, og jeg mærker tydeligt den betydning, kunsten har for medarbejderne. Hver gang vi planlægger at åbne nye faciliteter eller renoverer kontorområder, inkorporerer vi altid kunsten. For os handler det om, at kunsten kan fange medarbejdernes opmærksomhed og få dem til at forholde sig til de spørgsmål, der kan opstå i mødet med værkerne og i den videre interne dialog. Jeg arbejder med at udvide samlingen kontinuerligt og præsentere forskellige værker og kunstnere rundt omkring i vores forskellige bygninger i hele landet. Vi bringer også kunsten fra Danmark ud i verden til vores internationale afdelinger. Når vi åbner en ny facilitet, forærer vi stedet et værk af en dansk kunster, og på den måde har vi placeret vores samling mange forskellige steder rundt omkring i verden.

Hvad er dit råd til andre, der vil gøre kunsten til en del af deres virksomhed?

Jeg er stor fortaler for, at flere virksomheder begynder at indkøbe kunst til deres faciliteter. Det støtter både kunstnere og kunstmiljøet generelt, og det bringer flere perspektiver ind i hverdagen og bringer værdi til virksomheden og medarbejderne. Jeg synes, det er spændende, at vi har en kunstsamling, der er udviklet over årtier. På den måde har vi en samling, der spænder vidt med mange forskellige typer af værker – alt fra malerier til skulpturer, fotokunst og installationer. En samling skal plejes og udvikles i takt med den pågældende virksomhed udvikler sig og der skal afsættes resourcer og faglige kompetencer, hvis kunsten skal bruges aktivt og bringe værdi. Hos os er kunsten et internt anliggende, og vi er meget bevidste om, at det ikke er et museum med offentlig adgang, men en arbejdsplads der har givet plads til kunsten.

Hvorfor har du netop valgt at blive fotograferet foran værket af Astrid Kruse Jensen

Jeg har som et af mine fokuspunkter at indkøbe flere værker af kvindelige kunstnere, og derfor har jeg valgt at stå foran et af de værker, jeg indkøbte, da vi i 2014 indviede vores nye hovedsæde i Bagsværd. Dengang var jeg ansvarlig for at implementere kunsten i byggeriet og særligt på de store trappeforløb havde jeg mulighed for at give medarbejderne en kunstnerisk oplevelse. Der er noget meget tankevækkende over disse fotografier, hvor kunstneren udforsker grænselandet mellem det åbenlyse og det skjulte, mellem det virkelige og det imaginære.


NOVO NORDISK

Novo Nordisk er Danmarks største medicinalvirksomhed og en global lægevirksomhed, som blev grundlagt i 1923.

Besøg Novo Nordisk

Foto: Novo Nordisk Art Collection